Βοηθάει πάντα η ψυχοθεραπεία;

Ένα σύνηθες θέμα που έχει να αντιμετωπίσει κάθε ψυχοθεραπευτής στην καθημερινότητα του είναι η ανησυχία και η αγωνία του θεραπευομένου για το αν θα τον βοηθήσει η ψυχοθεραπεία.

Πολύ συχνά, μάλιστα αφιερώνουμε αρκετό χρόνο στα γραφεία μας για να εξηγήσουμε στους θεραπευόμενους τους παράγοντες που θα καθορίσουν την επιτυχία ή όχι της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας, δίνοντας έμφαση στον ενεργό ρόλο που απαιτείται να έχουν.

Εξηγώντας λοιπόν τους παράγοντες, που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο αποτέλεσμα της ψυχοθεραπείας,  αναφέρουμε τους πιο βασικούς για όλους:
  1. Το θεμέλιο της επιτυχίας είναι η ξεκάθαρη εικόνα για το ότι ο ψυχοθεραπευτής έχει επιστημονικό αλλά δευτερεύον ρόλο ενώ ο πρωταγωνιστής και ενεργός ρόλος ανήκει στον θεραπευόμενο. Ένας μύθος που συνοδεύει την ψυχοθεραπεία είναι ότι ο ψυχοθεραπευτής θα συμβουλέψει και θα πει στον θεραπευόμενο τι να κάνει με τα θέματα που τον απασχολούν. Αυτό δεν ισχύει εξ’ ολοκλήρου. Ο ψυχοθεραπευτής είναι εκεί για να εκφράσει την αντικειμενική- επιστημονική γνώμη του και να βοηθήσει τον θεραπευόμενο να βρει μόνος του τη λύση. Οι θεραπευόμενοι που το γνωρίσουν αυτό από την αρχή είναι και εκείνοι που γνωρίζουν τι να περιμένουν από την ψυχοθεραπεία και τι πρέπει να κάνουν γι’ αυτό ώστε να έχουν αποτέλεσμα. Επειδή κάνουν αυτό που χρειάζονται!
  2. Το κίνητρο. Η ψυχοθεραπεία πολλές φορές αποτελεί μία επίπονη και κουραστική διαδικασία κι αυτός είναι ένας παράγοντας εξαιτίας του οποίου πολλοί τα παρατάνε. Ωστόσο, η ύπαρξη του κινήτρου φαίνεται να κρατάει τους θεραπευόμενους αφοσιωμένους μέχρι να φτάσουν στον στόχο τους.
  3. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες είναι επίσης η θεραπευτική σχέση του ψυχοθεραπευτή και του θεραπευόμένου. Η θεραπευτική σχέση αποτελεί τη βάση της επιτυχίας της διαδικασίας. Η εμπιστοσύνη, η κατανόηση και η άνευ όρων αποδοχή του θεραπευτή μπορεί να γίνει ένα εύφορο έδαφος για τον θεραπευόμενο και να τον γεμίσει ασφάλεια ώστε να φτάσει τον στόχο του.
  4. Η ψυχοθεραπευτική εμπειρία και η γνώση του ψυχοθεραπευτή! Η μέθοδος με την οποία εργάζεται ο ψυχοθεραπευτής αλλά και η γνώση του αντικειμένου είναι τα απαραίτητα εργαλεία για την ολοκλήρωση του έργου. Επομένως, όπως είναι λογικό αν δεν υπάρχουν τα σωστά εργαλεία ή η αφοσίωση του θεραπευτή αλλά και η δέσμευση του θεραπευόμενου, δε θα υπάρχει και το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  5. Η στήριξη του περιβάλλοντος! Οικογένεια, φίλοι, παρότρυνση ή απομάκρυνση, κοινωνικό στίγμα, φόβος αποκάλυψης, παίζουν κι αυτά σημαντικό ρόλο στα παραπάνω.

Σίγουρα, η ψυχοθεραπεία δεν είναι για όλους και θα ήταν ουτοπικό να πιστεύαμε το αντίθετο.

Ανδριάνα Σαμαρίδου