Τι είναι τελικά η αυτό-φροντίδα ή αλλιώς το φροντίζω τον εαυτό μου;

 

Ουσιαστικά είναι όλες οι δράσεις που παίρνει κάποιος ώστε να διασφαλίσει ή/και να βελτιώσει τη σωματική, ψυχική και συναισθηματική του υγεία. Η αυτοφροντίδα είναι ζωτικής σημασίας για κάποιον προκειμένου να χτίσει ένα «τοίχος προστασίας», προκειμένου να αμυνθεί στα διάφορα άγχη της ζωής που είναι μέρος αυτής άλλωστε. Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές ξεχνάμε ότι πρέπει να μας φροντίζουμε, ενώ το θεωρούμε πολυτέλεια ή/και ότι άλλα πράγματα έχουν προτεραιότητα. Ίσως γιατί δεν κατανοούμε πλήρως ότι για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στη δουλειά μας, στις προσωπικές μας σχέσεις και υποχρεώσεις είναι σημαντικό να νιώθουμε, πρώτα από όλα, καλά εμείς.

 Αυτοφροντίδα: Τελικά είναι η δέσμευση ως προς τον εαυτό σου να επιλέγεις να κάνεις πράγματα και καταστάσεις που σε κάνουν  να νιώθεις υγιείς και καλά με εσένα. Πέραν όμως του τι είναι και γιατί είναι χρήσιμο κάποιος να αρχίζει να φροντίζει τον εαυτό του είναι σημαντικό να κάνει παύσει ο καθένας μας και να σκεφτεί το γιατί θα ήθελε να είναι φροντίζει τον εαυτό του, να βρει το λόγο, την κινητήριο δύναμη που θα οδηγήσει το γιατί σε πράξη.

Η πραγματική αυτοφροντίδα περιλαμβάνει μία σειρά από «υγιείς» επιλογές σε 5 τομείς της ζωής που δείχνουν ότι δίνεις την απαραίτητη προσοχή στο μυαλό, το σώμα και το πνεύμα σου.

Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί και τι μπορούμε να κάνουμε για να φροντίσουμε λίγο παραπάνω τους εαυτούς μας.

Σωματική αυτοφροντίδα: περιλαμβάνει το πως εφοδιάζεις το σώμα σου, δηλαδή τι του δίνεις να τρώει, πόση ώρα κοιμάται, πόση σωματική άσκηση κάνει, πόσο καλά φροντίζεις τις σωματικές του ανάγκες. Ακόμα και το να παίρνεις σωστά τα φάρμακα που μπορεί να σου δίνει ο γιατρός αλλά και να καλύπτεις επαρκώς τα παραπάνω κομμάτια είναι σημάδι αυτοφροντίδας, ουσιαστικά σημάδι καλής σωματικής υγείας. Το σώμα και ο νους συνδέονται άμεσα, συνεπώς όταν φροντίζεις το σώμα σου θα μπορείς να σκέφτεσαι, να νιώθεις και να πράττεις καλύτερα.

Κοινωνική Αυτοφροντίδα: Η κοινωνικοποίηση είναι παράγοντας-κλειδί για την αυτοφροντίδα, ο άνθρωπος από τη φύση του είναι φτιαγμένος να συνυπάρχει με άλλους ανθρώπους. Όμως, όταν η καθημερινότητα σου είναι πολυάσχολη είναι δύσκολο να βρεις χρόνο για τους φίλους σου και εύκολο να παραμελήσεις τις σχέσεις αυτές. Οι στενές σχέσεις είναι σημαντικές για την ευημερία σας. Ο καλύτερος τρόπος για να καλλιεργήσεις και να διατηρήσεις στενές σχέσεις είναι να αφιερώσεις χρόνο και ενέργεια στην οικοδόμηση των σχέσεών σας με τους άλλους.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός ωρών που πρέπει να αφιερώσεις στους φίλους σου ή το πόσο πρέπει να ασχοληθείς με τις προσωπικές σου σχέσεις σας. Ο καθένας έχει ελαφρώς διαφορετικές κοινωνικές ανάγκες. Το κλειδί είναι να καταλάβεις ποιες είναι οι κοινωνικές σου ανάγκες και να δημιουργήσεις αρκετό χρόνο στο πρόγραμμά σου για να δημιουργήσεις μια ικανοποιητική κοινωνική ζωή. Πάρε το χρόνο και σκέψου: Περνάς αρκετό προσωπικό χρόνο με τους φίλους σου? Τι κάνεις για να φροντίσεις τη σχέση σου με τους φίλους και την οικογένεια σου?

Ψυχική Αυτοφροντίδα: περιλαμβάνει πράγματα που κρατούν το μυαλό σου αιχμηρό, όπως παζλ, ή να μάθεις για ένα θέμα που σε γοητεύει ή μια ξένη γλώσσα. Μπορείς να διαβάσεις βιβλία ή να παρακολουθήσεις ταινίες που σε εμπνέουν και τροφοδοτούν το μυαλό σου. Η ψυχική αυτο-φροντίδα περιλαμβάνει επίσης να κάνεις πράγματα που σε βοηθούν να παραμείς ψυχικά υγιής. Η εξάσκηση της αυτοσυμπόνιας και της αποδοχής του εαυτού ή, για παράδειγμα ο διαλογισμός, , σε βοηθά να διατηρήσεις έναν πιο υγιή εσωτερικό διάλογο.

Πνευματική Αυτοφροντίδα είναι εξίσου σημαντική και μπορεί να γίνει μέσω της καλλιέργειας του πνεύματός, ενώ δεν χρειάζεται να περιλαμβάνει μόνο τη θρησκεία. Μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις μια βαθύτερη αίσθηση νοήματος, κατανόησης ή σύνδεσης με το σύμπαν. Είτε σου αρέσει ο διαλογισμός, είτε παρακολουθείτε θρησκευτική λειτουργία είτε προσεύχεσαι, η πνευματική φροντίδα του εαυτού σου είναι σημαντική.

Συναισθηματική-Ψυχολογική Αυτοφροντίδα: Μην ξεχνάς το πιο σημαντικό, να αναγνωρίζεις και να καταλαβαίνεις τα συναισθήματα σου. Δώσε χρόνο να σκεφτείς και να καταλάβεις τα συναισθήματα σου. Επίσης, περιλαμβάνει και τον έλεγχο των επιπέδων του στρες. Ρώτα απλά τον εαυτό σου πως νιώθει. Πολλές φορές μπορεί να χάνεσαι μέσα στη καθημερινότητα και παύεις να αναγνωρίζεις τι πραγματικά νιώθεις. Για σκέψου, θα άφηνες ποτέ το ανοιχτό το μάτι της κουζίνας και θα έφευγες με κίνδυνο να πάρει φωτιά; Γιατί λοιπόν να αφήνεις ανεξέλεγκτα τα συναισθήματα σου ενώ έχεις τη δυνατότητα να τα ρυθμίσεις; Οπότε, ίσως είναι απαραίτητο στο τέλος της ημέρας να δείχνεις συμπόνοια στον εαυτό σου, κατανόηση, να αγκαλιάζεις τα συναισθήματα σου και να λες μπράβο για ότι έχεις πετύχει.

Η αυτοφροντίδα αποτελεί το βαρόμετρο της συνολικής μας ευεξίας. Αν δυσκολεύεσαι να φροντίσεις τον εαυτό σου είτε σωματικά, οικονομικά ή συναισθηματικά, είναι συχνά σημάδι ψυχολογικής ανισορροπίας. Οπότε χρειάζεται να δώσεις σημασία σε αυτά τα σημάδια και στη συνέχεια να αναλάβεις δράση ή να ζητήσεις τη βοήθεια κάποιου ειδικού ψυχικής υγείας που μπορεί να σε υποστηρίξει σε αυτή την προσπάθεια.