Coaching για το παρόν και το μέλλον

Στην καθημερινότητα που βιώνουμε αυτήν την εποχή, όλοι αναζητάμε τρόπους για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας, να βιώνουμε περισσότερα θετικά συναισθήματα, να ανακαλύψουμε νόημα στη ζωή μας και τελικά να είμαστε πιο ευτυχισμένοι. Και εδώ μας συναντά το coaching, μια μέθοδος που μας βοηθά να μάθουμε να παρακινούμε τον εαυτό μας, να σχεδιάζουμε το μέλλον μας, να αναλαμβάνουμε δράση, και να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις για την επίτευξη των στόχων μας.

Θα τονίσουμε εδώ ότι το coaching διαφέρει από άλλους τύπους συμβουλευτικών υπηρεσιών, όπως η ψυχοθεραπεία και το mentoring. Η ψυχοθεραπεία ασχολείται κυρίως με το παρελθόν και πιο συγκεκριμένα με τραύματα, φοβίες ή καταπιεσμένα συναισθήματα που έχουν βαθιές ρίζες στο υποσυνείδητο ή ασυνείδητό μας και στοχεύει στην ανακούφισή τους. Στο mentoring, ο/η μέντορας γνωρίζει ένα επαγγελματικό πεδίο και μπορεί να συμβουλεύσει ή να καθοδηγήσει ένα άτομο σε ένα εργασιακό μονοπάτι καθώς έχει εμπειρία και γνώση αναφορικά με  τις δυσκολίες ή τις ευκαιρίες που αυτό θα παρουσιάσει. Με άλλα λόγια, γνωρίζει καλά το αντικείμενο της καθοδήγησης.

Στο coaching, όμως, επικεντρωνόμαστε κυρίως στο παρόν και στο μέλλον χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αγγίζουμε το παρελθόν. Κοιτάζουμε το μέλλον και πώς θέλουμε αυτό να είναι, ενισχύοντας την παρούσα εμπειρία της ζωής μας. Από την άλλη, ο/η coach δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζει ή να έχει εμπειρία σε έναν συγκεκριμένο επαγγελματικό τομέα για να καθοδηγήσει ένα άτομο. Καθώς το coaching μπορεί να στοχεύει ακόμα και στον προσωπικό ή κοινωνικό τομέα, ένας/μία αποτελεσματικός/ή coach έχει εκπαιδευτεί στη διαδικασία και τις τεχνικές coaching ενώ έχει γνήσιο ενδιαφέρον για τον άνθρωπο και την επίτευξη των στόχων του.

 

Και κάτι ακόμα: Στόχος και προϋπόθεση στο coaching είναι η ανακάλυψη του αυθεντικού σας εαυτού και της δικής σας αλήθειας και έτσι οι απαντήσεις στις ερωτήσεις σας βρίσκονται μέσα σας. Αλήθεια, πώς αισθάνεστε με αυτό;

 

Πηγή Κούτση, Life Coach