6 ημέρες για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

6 βήματα για μία καλύτερη Ψυχική Υγεία

Διατροφή

 

Συχνά ακούμε να λέγεται ότι «πρέπει να προσέχεις τι τρως», καθώς πιστεύουμε ότι η διατροφή επηρεάζει άμεσα την σωματική μας υγεία, αλλά και για να διατηρήσουμε τη σωματική μας κατάσταση. Φυσικά η υγιεινή διατροφή βελτιώνει τη σωματική μας υγεία, ξεχνάμε όμως το γεγονός ότι το σώμα και ο νους είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Το τι τρώμε και πως τρώμε είναι ο καθρέπτης της ψυχικής μας υγείας, καθώς πολλές φορές ξεσπάμε στο φαγητό, είτε καταναλώνοντας  πλούσια σε λιπαρά τρόφιμα, επεξεργασμένους υδατάνθρακες ή/και με ζάχαρη τρόφιμα, είτε μειώνοντας σημαντικά την κατανάλωση τροφής. Αυτό μπορεί να οφείλεται τόσο σε μία δύσκολη και κουραστική μέρα όσο και σε περιόδους με αυξημένο στρες, κακή διάθεση ή στην αντιμετώπιση κάποιας ψυχικής δυσκολίας.

Πως όμως προκύπτει αυτή η σχέση διατροφής και συναισθημάτων; Η απάντηση βρίσκεται στην στενή σχέση του εγκεφάλου με το γαστρεντερικό μας σύστημα. Οι θρεπτικές τροφές μπορούν να διεγείρουν την παραγωγή νευροδιαβιβαστών που ενισχύουν την καλή διάθεση. Από την άλλη πλευρά, μία πτωχή σε θρεπτικά στοιχεία διατροφή και με πολλά συντηρητικά μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή που εμποδίζει την παραγωγή ορμονών, οι οποίες οδηγούν σε μία καλή διάθεση. Για παράδειγμα, η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει απότομη αύξηση στην παραγωγή γλυκόζης στο αίμα, που μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή ντοπαμίνης, της ορμόνης του «αισθάνομαι καλά», αλλά και απότομη πτώση της γλυκόζης στο αίμα. Αυτές οι απότομες εναλλαγές στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή, διαταραχές στα επίπεδα ορμονών, ευερεθιστότητα και κόπωση.

Επιδράσεις υγιεινής διατροφής

Έρευνες έχουν δείξει ότι το να ακολουθεί κανείς μία υγιεινή διατροφή, όπως για παράδειγμα τη μεσογειακή διατροφή, μπορεί:

  • Να μειώσει την κατάθλιψη, το στρες και το άγχος.
  • Να χτίσει ισχυρό ανοσοποιητικό με μειωμένους δείκτες φλεγμονής και μειωμένο κίνδυνο να νοσήσει κάποιος
  • Να βελτιώσει τις γνωστικές λειτουργίες
  • Να ενισχύσει την καλή διάθεση & να αυξήσει την ενέργεια μας

Κατηγορίες τροφίμων/συνηθειών που ενισχύουν την ψυχική ευεξία

  • Μη επεξεργασμένα τρόφιμα: όπως φρούτα και λαχανικά, καθώς οι χρωστικές και τα συντηρητικά μπορεί να προκαλέσουν ή και να επιδεινώσουν την κατάθλιψη, αντιοξειδωτικά
  • Φυτικές ίνες: ολικής άλεσης, όσπρια, φρούτα και λαχανικά, καλά λιπαρά, ξηρούς καρπούς, Ω-3 λιπαρά
  • Πρωτεΐνες, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, μαγνήσιο (μαύρη σοκολάτα, μπανάνα)
  • Συχνά γεύματα, καθώς ένα άδειο στομάχι μπορεί να προκαλέσει εκνευρισμό και κακή διάθεση
  • Καλή ενυδάτωση

Η υγιεινή διατροφή είναι ένας από τους τρόπους που μπορούμε να βελτιώσουμε την ψυχική μας υγεία, διότι για να είμαστε υγιείς είναι σημαντικό να φροντίζουμε το σώμα μας και την ψυχή μας.