3 ημέρες για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Yγείας

3 βήματα για καλύτερη Ψυχική Υγεία

Έχετε ποτέ θαυμάσει ανθρώπους που έχουν την ικανότητα να σκεφθούν νέες και δημιουργικές ιδέες υπό πίεση; Ή ανθρώπους που δύνανται να μπαίνουν σε αλλεπάλληλες συζητήσεις με διαφορετικούς ανθρώπους, να δουλεύουν σε πολλαπλά projects ταυτόχρονα και με αποτελέσματα εντός ολίγων λεπτών ή  ανθρώπους που μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα και να ανταπεξέρχονται με ευκολία σε μία ποικιλία καθηκόντων; Από το να αναλαμβάνει κανείς πολλά μαθήματα στις σπουδές στο πανεπιστήμιο μέχρι το να φέρνει εις πέρας πολλαπλά tasks στον επαγγελματικό χώρο, όλα αυτά αποτελούν παραδείγματα αυτού που είναι γνωστό ως Ψυχική Προσαρμοστικότητα.

Πιο απλά, η Ψυχική Προσαρμοστικότητα είναι η ευελιξία του εγκεφάλου μας να αλλάζει από μία οπτική ή εργασία που του έχει ανατεθεί σε άλλη, η προσαρμοστικότητα στην αλλαγή και η ετοιμότητα να αντιμετωπίσει κανείς νέες συνθήκες με πιο πρωτότυπους τρόπους. Αυτή η Προσαρμοστικότητα είναι τόσο σημαντική για την υγεία, καθότι ενισχύει την ψυχική λειτουργία, βελτιώνει τη δυνατότητα εύρεσης λύσης σε προβλήματα και ακόμη βοηθά με το άγχος, την κατάθλιψη και το stress. Και αυτό συμβαίνει επειδή η Ψυχική Προσαρμοστικότητα συνδέεται τόσο με τις σκέψεις, τις αντιλήψεις, τη στάση κάποιου προς τη ζωή του, τα συναισθήματα, τις συμπεριφορές και τα κίνητρά του. Μία διαφοροποίηση στη συμπεριφορά, στη στάση, στο πλαίσιο ή την κατάσταση επηρεάζει τις σκέψεις μας  αλλά επηρεάζεται  αντίστοιχα και από αυτές. Το να είμαστε πιο αισιόδοξοι, χαρούμενοι και επικεντρωμένοι στην ανάπτυξή μας συνδέεται με το να είναι κανείς ανοιχτόμυαλος, την κριτική σκέψη και τα ευρύτερα μοτίβα σκέψης του, ενώ το να είναι κανείς αρνητικός και φοβισμένος εμποδίζει και περιορίζει τη συγκέντρωση και τη χαρά. Γι’ αυτό το λόγο το να υλοποιηθεί μία γνωστική αλλαγή στον τρόπο σκέψης βοηθά στο να μην παραμένουμε «κολλημένοι» αλλά στο να έχουμε περισσότερες πιθανότητες να είμαστε πιο δεκτικοί με αυτοπεποίθηση και ενδυναμωμένοι. Ο εγκέφαλός σας, όπως κάθε μυς του σώματος, χρειάζεται εξάσκηση για να είναι ευέλικτος.

Εδώ μερικές συμβουλές για να εξασκηθείτε στην Ψυχική Προσαρμοστικότητα:

1.)Προσπαθήστε να αλλάξετε περιβάλλον ή τη ρουτίνα σας: Εάν είστε στο σπίτι συχνά ή στη δουλειά, πηγαίνετε μία βόλτα γύρω στη γειτονιά και προσπαθήστε να παρατηρήσετε κάτι καινούριο στη γειτονιά σας που δεν έχετε δει προηγουμένως. Αυτή η φυσική άσκηση ενισχύει και τη λειτουργία του μυαλού αλλά σας επιτρέπει να εξασκηθείτε και στις ψυχικές αλλαγές. Ή δοκιμάστε να κάνετε κάτι που κάνετε συχνά όπως το να οδηγήσετε προς τη δουλειά με διαφορετικό τρόπο για παράδειγμα αλλάζοντας τη συνηθισμένη πορεία.

2.) Μάθετε κάτι καινούριο: μάθετε/ εξασκηθείτε σε μία καινούρια δεξιότητα, γλώσσα, συνταγή, μουσικό όργανο, τέχνη που θα σας επιτρέψει να ενισχύσετε τη δημιουργικότητά σας, την εύρεση λύσης σε προβλήματα, την ευφυία και ακόμη και την ανάπτυξη του εγκεφάλου!

3.)Χτίστε τις δυνατότητες ενσυναίσθησής σας: η ενσυναίσθηση σας επιτρέπει να κατανοείτε την οπτική γωνία του άλλου, τις σκέψεις, τις εμπειρίες και τα συναισθήματα χωρίς επικριτικότητα. Αυτό βοηθά την Ψυχική Προσαρμοστικότητα καθώς η οπτική του άλλου μπορεί να διαφέρει εντελώς από τη δική σας. Προσπαθήστε να ακούσετε ενεργητικά κάποιον όταν σας μιλά και να βάλετε τον εαυτό σας στα παπούτσια του, πώς θα μπορούσατε να νιώσετε εσείς στην κατάσταση που σας περιγράφει, τί θα μπορούσατε να κάνετε και μετά ρωτήστε τον πώς θα μπορούσατε να προσεγγίσετε διαφορετικά το πρόβλημα. Αυτό βοηθά στο να εξασκηθείτε στην αλλαγή οπτικής γωνίας και στο να είστε ανοιχτοί σε διαφορετικές στάσεις και στρατηγικές επίλυσης προβλημάτων.

Η Ψυχική Προσαρμοστικότητα βοηθά να διατηρείτε το μυαλό σας ενεργό, δυνατό και υγιές και καλλιεργεί μία νοοτροπία ανάπτυξης! Έχετε και άλλους τρόπους με τους οποίους εξασκείστε στην Ψυχική Προσαρμοστικότητα;