2 ημέρες για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Yγείας

2 βήματα για καλύτερη Ψυχική Υγεία

H ενσυνειδητότητα είναι μια εσωτερική διαδικασία που όλοι κατέχουμε, η οποία μας επιτρέπει να είμαστε ολοκληρωτικά παρόντες σε μια στιγμή, να συνειδητοποιούμε που είμαστε και το περιβάλλον γύρω μας, τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας, χωρίς να είμαστε επικριτικοί ή να αντιδρούμε υπερβολικά στην εμπειρία που ξεδιπλώνεται μπροστά μας. Είναι μέρος της ταυτότητας μας ως ανθρώπινα όντα και μπορεί να την αξιοποιήσει ο κάθε άνθρωπος αλλά χρειάζεται εξάσκηση, καθώς η ζωή μερικές φορές γίνεται τόσο δύσκολη και δυσβάσταχτη που μπορεί να ξεχάσουμε να είμαστε ενσυνείδητοι σε κάθε στιγμή. Η ενσυνειδητότητα δεν είναι μόνο ψυχική, σχετίζεται επίσης με το σώμα και τις αισθήσεις και μας βοηθά να παρατηρούμε, να αποκτούμε επίγνωση και να επεξεργαζόμαστε γεγονότα, εμπειρίες, σκέψεις και συναισθήματα, ιδίως τα πολύ δύσκολα και δυσάρεστα. Βοηθάει το μυαλό και το σώμα να παραμένουν υγιή, ήρεμα και στον φυσιολογικό τους ρυθμό.

Άσκηση Ενσυνειδητότητας RAIN

R – Αναγνώρισε(Recognize) τι γίνεται γύρω σου (τι μπορείς να ακούσεις, να δεις, να αγγίξεις, να μυρίσεις, να γευτείς, τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές σου)

Α – Επίτρεψε(Allow) στην εμπειρία να υπάρξει, χωρίς να σκέφτεσαι τα επόμενα βήματα σου, απλά παρατήρησε την και κάνε μια παύση. Αυτό μας δίνει χώρο να εξερευνήσουμε εις βάθος τους εαυτούς μας.

I – Διερεύνησε(Investigate) με συμπόνια (ρώτησε τον εαυτό σου πράγματα όπως τι συμβαίνει μέσα μου, τι χρειάζεται το σώμα μου και πως το βιώνω αυτό, τι ψάχνω αυτή τη στιγμή, τι μου λέει η εσωτερική μου φωνή, πως μπορώ να φροντίσω τον εαυτό μου τώρα)

Ν – Καλλιέργεια(Nurturing) και φυσική επίγνωση έρχονται με το να μην ταυτιζόμαστε με την εμπειρία (το ποιοι είμαστε δεν συγχέεται με την εμπειρία, το συναίσθημα, την αίσθηση ή την σκέψη).

Δοκιμάστε την άσκηση RAIN και πείτε μας πώς ήταν αυτή η εμπειρία για εσάς.