Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

 

Ο Ρίτσαρντ Χάντερ ήταν ο ιδρυτής της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας. Σκοπός αυτής της ημέρας ήταν να ξεκινήσει η υπεράσπιση της ευαισθητοποίησης για την ψυχική υγεία. Η ευαισθητοποίηση για την Ψυχική Υγεία παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στις 10 Οκτωβρίου 1992. Χιλιάδες άνθρωποι και ομάδες από όλα τα μέρη συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν τη μοναδική παγκόσμια ημέρα Ψυχικής Ευαισθητοποίησης.

Αυτό που είναι σημαντικό στη ζωή μας είναι όλα τα άτομα να έχουν μια καλή ζωή.  Αλλά τι σημαίνει να έχει κανείς καλή ζωή; Αναφερόμενοι στην καλή ζωή εννοούμε ότι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν καλή ποιότητα ψυχικής αλλά και σωματικής υγείας. Αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι η σωματική υγεία και η ψυχική υγεία συνδυάζονται μεταξύ τους και δεν πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε ξεχωριστά. Δεν πρέπει να απομονώνουμε τη φυσική κατάσταση ενός ανθρώπου από την ψυχική γιατί και οι δύο έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη ζωή ενός ατόμου. Για παράδειγμα, ο καρκίνος, ο διαβήτης, ο χρόνιος πόνος, η καρδιαγγειακή και η αναπνευστική νόσος δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ξεχωριστά από ψυχικές και συναισθηματικές πτυχές.

Ένα άλλο ζήτημα που συνέβη τα τελευταία δύο χρόνια είναι η πανδημία Covid που έχει επηρεάσει χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως. Αυτή η πανδημία έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Κάτι που πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη είναι ότι αυτή η μέρα είναι επίσης μια ημέρα υπεράσπισης ενάντια στο συναισθηματικό στίγμα που σχετίζεται με τα ψυχικά νοσήματα και ζητήματα.

 

Μερικοί από τους σημαντικότερους προειδοποιητικούς παράγοντες για την ανάπτυξη κάποιας ψυχικής ασθένειας είναι:

  • Υπερβολική παράνοια
  • Ανησυχία
  • Άγχος
  • Μακροχρόνια θλίψη
  • Ευερεθιστότητα
  • Ακραίες αλλαγές στη διάθεση
  • Κοινωνική απόσυρση
  • Αλλαγές στον τρόπο διατροφής
  • Αλλαγές στον ύπνου

 

Επίσης, μερικές από τις κύριες ομάδες που σχετίζονται με διαταραχές ψυχικής υγείας είναι:

— Διαταραχές προσωπικότητας

— Ψυχωτικές διαταραχές

— Διαταραχές που σχετίζονται με το τραύμα (Διαταραχή μετατραυματικού στρες)

— Κατάχρηση ουσιών

— Διαταραχές της διάθεσης

— Αγχώδεις διαταραχές

 

Αυτό που είναι σημαντικό να σημειωθεί είναι ότι τα άτομα με ψυχικές διαταραχές δε λαμβάνουν τις θεραπείες τους όπως θα έπρεπε. Αυτό συχνά οδηγεί σε στιγματισμό των οικογενειών τους άλλα και των ίδιων ατόμων και αυτό έχει ως συνέπεια αυτοί οι άνθρωποι συχνά να βιώνουν διακρίσεις.

Υπάρχει μια ανεπάρκεια στην ποιότητα που παρέχεται σε όλους τους ανθρώπους που πάσχουν από προβλήματα ψυχικής υγείας.

Όλοι πρέπει να στηρίξουμε και να αναπτύξουμε την ευαισθητοποίηση γύρω από την Ψυχική Υγεία.