Η 27η Οκτωβρίου είναι η Ημέρα Ευαισθητοποίησης της ΔΕΠ-Υ. Η διαταραχή υπερδραστηριότητας ελλειμματικής προσοχής που αναφέρεται επίσης ως ΔΕΠ-Υ είναι μια νευροανάπτυξιακή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από παρορμητικότητα, υπερδραστηριότητα και απρόσεκτη συμπεριφορά. Μερικοί άνθρωποι με ΔΕΠ-Υ μπορεί επίσης να έχουν δυσκολία στη ρύθμιση των συναισθημάτων τους. Τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ τείνουν να παρατηρούνται σε πολύ νεαρή ηλικία. Αρχίζει να παρατηρείται όταν τα παιδιά ξεκινούν το σχολείο.  Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ εμφανίζουν συμπτώματα αδυναμίας να εργαστούν σε μια συγκεκριμένη εργασία, δυσκολία συγκέντρωσης, δυσκολία να παραμείνουν ακόμα σε ένα μέρος για αρκετή ώρα. Αυτά τα συμπτώματα είναι τόσο συχνά που παρεμβαίνουν στην ικανότητα του παιδιού να επικεντρωθεί και έτσι να μάθει. Η ΔΕΠ-Υ μπορεί να είναι πολύ ενοχλητική. Τα αγόρια είναι περίπου 10 φορές πιο πιθανό να λάβουν μια διάγνωση της ΔΕΠ-Υ από τα κορίτσια ΑΛΛΆ στην ενηλικίωση η αναλογία είναι 2 προς 1 που υποδηλώνει ότι πολλά κορίτσια με ΔΕΠ-Υ αποτυγχάνουν να διαγνωστούν.

 

Ποια είναι μερικά τα συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ στα παιδιά

Δεν είναι δυνατή η διατήρηση της ακίνητης λειτουργίας για μεγάλο χρονικό διάστημα και η αδυναμία ολοκλήρωσης εργασιών σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή

Τρέχουν περισσότερο αντί να περπατούν

Συχνή ομιλία πολλές φορές υπερβολικά

Παρορμητικότητα

Εύκολα απογοητεύονται

Κλαίνε εύκολα

Αδεξιότητα

Κλαψουρίζουν και έχουν προσκολλημένη συμπεριφορά

 

Ποια είναι μερικά συμπτώματα της ΔΕΠ-Υ σε ενήλικες

Δυσκολία στην οργάνωση

Δυσκολία συγκέντρωσης

Συζυγικές συγκρούσεις και συγκρούσεις σχέσεων

Κατάχρηση ουσιών

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Δυσκολία στην παρακολούθηση των κατευθύνσεων

Δυσκολία στην απομνημόνευση πληροφοριών

Αναβλητικότητα

 

Θεραπείες:

Υπάρχουν πολλές θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν με τη ΔΕΠ-Υ. Συχνά απαιτείται φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, είναι τις περισσότερες φορές δύσκολο για τους γονείς να χειριστούν αυτή την κατάσταση επειδή πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχουν παρενέργειες του φαρμάκου. Ως εκ τούτου, οι γονείς θα πρέπει να συνεργαστούν με το γιατρό τους προκειμένου να δώσουν στο παιδί τους την καλύτερη δυνατή επιλογή που θα μπορούσαν να δώσουν. Δεν χρειάζονται όλα τα παιδιά φάρμακα. Ο γιατρός είναι αυτός που αποφασίζει την καλύτερη θεραπεία.

 

Ψυχοθεραπεία:

Η ψυχοθεραπεία είναι χρήσιμη για κάποιον που πάσχει από διαταραχή ελλειμματικής προσοχής προκειμένου να ανοίξει και να εκφράσει τα συναισθήματά του. Η ΔΕΠ-Υ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σχέσεων και προβλήματα φιλίας, ώστε αυτού του είδους η θεραπεία να μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να χειριστούν τα συναισθήματά τους.  Αυτός ο τύπος θεραπείας μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ανθρώπους να εξερευνήσουν τα πρότυπα συμπεριφοράς και να μάθουν πώς να κάνουν καλές επιλογές.

 

Θεραπεία συμπεριφοράς

Αυτός ο τύπος θεραπείας βοηθά τα άτομα με ΔΕΠ-Υ προκειμένου να παρακολουθούν τη συμπεριφορά τους και να τη βελτιώνουν.

 

Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία CBT

Το CBT είναι μια βραχυπρόθεσμη εστιασμένη θεραπεία στόχου που στοχεύει στην αλλαγή αρνητικών συμπεριφορών και αρνητικής σκέψης και στην πραγματικότητα την αντικατάστασή τους με πιο θετικούς τρόπους σκέψης και δράσης. Αυτό μαθαίνεται χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές και φύλλα εργασίας που είναι διαθέσιμα από επαγγελματίες.