Τα ζητήματα ψυχικής υγείας δεν έχουν φύλο! Όλοι μπορεί να βιώσουμε μια συναισθηματική δυσκολία και όλοι μπορεί να χρειαστούμε βοήθεια!

Το 2021, η Ελλάδα είναι η 6η χώρα παγκοσμίως με τα υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης. Ένας σημαντικός αριθμός ανδρών υποφέρει από κατάθλιψη και άλλες ψυχικές ασθένειες σιωπηλά εξαιτίας του κοινωνικού στερεότυπου, επηρεασμένο από το φύλο και το πολιτιστικό στίγμα γύρω από το τι είναι ανδρισμός και την αναζήτηση βοήθειας. Μόνο φέτος, οι άνδρες είχαν 4,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν σε σύγκριση με τις γυναίκες στην Ελλάδα,  ενώ το ποσοστό αυτοκτονίας των ανδρών αγγίζει το 8,4% και το ποσοστό των γυναικών 1,9%.

Οι άντρες είναι λιγότερο πιθανό να εκφράσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, τα έντονα συναισθήματα, το στρες, τη θλίψη, το πένθος και το άγχος, αλλά έχουν συνηθίσει να το «κρύβουν».

Μην υποφέρεις σιωπηλά, το να μιλάς για τα συναισθήματα σου δεν είναι θέμα φύλου αλλά είναι κάτι ανθρώπινο, οπότε μίλησε ανοιχτά ή ζήτα βοήθεια. Το να είσαι ευάλωτος δείχνει δύναμη! Ενθάρρυνέ τους άλλους άντρες να μιλήσουν, υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να τους ακούσουν. Η ισότητα στην ψυχική υγεία είναι απαραίτητη για όλους, ανεξάρτητα από το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, το χρώμα ή το σχήμα.

Σπάσε το στίγμα και ευαισθητοποιήσου για την ψυχική υγεία των ανδρών!

Χρόνια πολλά σε όλους τους άντρες!

Από Natasha Sharma  & Παππά-Κατσιάφα Αλεξάνδρα