Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η 3η Δεκεμβρίου έχει οριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως Παγκόσμια ημέρα ατόμων με Αναπηρία, με σκοπό να προάγει την ισότητα στην κοινωνία και να αυξήσει την ευαισθητοποίηση. Στην Ελλάδα το ποσοστό των ατόμων με αναπηρία αγγίζει το 1 εκατομμύριο του πληθυσμού, ένας σημαντικός αριθμός με ανάγκη της ύπαρξης κατάλληλων υποδομών.

Το θέμα της φετινής εκστρατείας του παγκόσμιου οργανισμού της ημέρας αυτής (International Day of People with Disabilities) είναι η «Μάχη για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στην μετά-Covid εποχή». Πως είναι άραγε να έχει  ένα εθνικό σύστημα υγείας και να σου στερεί την αναγκαία περίθαλψη, σε μία περίοδο όπου πλήττεται η παγκόσμια υγεία; Τα άτομα με αναπηρία αποτελούν ένα μερίδιο του πληθυσμού που έχουν πληγεί περισσότερο εξαιτίας της πανδημίας. Η περιθωριοποίηση, οι διακρίσεις, η ευαλωτότητα και η εκμετάλλευση έχουν αυξηθεί σε συνδυασμό με την δυσκολία που υπάρχει να λάβουν την περίθαλψη που είναι απαραίτητη. Έτσι, στην εποχή του COVID-19 ίσως έχουν βρεθεί πιο κοντά στην κοινωνική απομόνωση από ποτέ, αντιμέτωποι με ελλιπής υπηρεσίες ψυχικής υγείας αλλά και έλλειψη ανταπόκρισης του συστήματος υγείας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Τι σημαίνει όμως αναπηρία, και όχι ειδική ανάγκη; Αναπηρία (ανα-πηρώ) σημαίνει έλλειψη αρτιμέλειας ή η μερική ή ολική έλλειψη μέλους, οργάνου ή λειτουργίας. Επιλέγεται αυτός ο όρος καθώς το ειδική ανάγκη καθιστά κάποιον διαφορετικό, ειδικής μεταχείρισης. Τα άτομα με κάποιου είδους αναπηρία δεν χρειάζονται ειδική μεταχείριση αλλά παροχή κατάλληλων προδιαγραφών για να μπορούν να ζουν χωρίς εμπόδια.

Αυτό που χρειάζεται ένα άτομο με κάποια αναπηρία είναι να μπορεί να έχει πρόσβαση σε σημαντικά πράγματα της καθημερινότητας του, όπως στη δυνατότητα να εργαστεί, να μπορεί να μετακινηθεί εύκολα σε δρόμους και χώρους διασκέδασης, να αθληθεί, και φυσικά να μπορεί να λάβει την ιατρική περίθαλψη που χρειάζεται. Να μπορέσει να είναι ισότιμο μέλος της κοινωνίας μας!

#IDPwD 

 

Πηγή: https://idpwd.org/