Οι διακοπές είναι μέρες που υποτίθεται ότι μας κάνουν να νιώθουμε ευτυχισμένοι, αγαπημένοι και ασφαλείς με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Έρχονται κάθε χρόνο για να μας θυμίζουν τις ευλογίες μας. Είναι μια εποχή όπου μπορούμε να απολαύσουμε το χρόνο με τα μέλη της οικογένειάς μας ή τους φίλους μας. ΑΛΛΑ είναι οι διακοπές πάντα τόσο χαρούμενες και μας κάνουν πάντα να νιώθουμε ευτυχισμένοι και ασφαλείς όπως ακούγονται; Είναι πάντα οι διακοπές κάτι που περιμένουν πολλοί άνθρωποι;

Η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις είναι στην πραγματικότητα όχι. Δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι κατά τη διάρκεια των διακοπών. Αυτό αναφέρεται ως κατάθλιψη των διακοπών. Κάτι που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας δεν είναι μόνο οι νέοι που μπορεί να αισθάνονται κατάθλιψη κατά τη διάρκεια των διακοπών αλλά και οι ηλικιωμένοι.  Όταν λέμε κατάθλιψη διακοπών αναφερόμαστε σε προσωρινά συναισθήματα άγχους και κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Οι ηλικιωμένοι αισθάνονται απομονωμένοι. Μπορεί να αισθάνονται κατάθλιψη επειδή θυμούνται τα γεγονότα του παρελθόντος στη ζωή τους και πώς συνήθιζαν να γιορτάζουν όταν ήταν νεότεροι.

 

Τι δυσκολίες αντιμετωπίζουν;

 

Αναμνήσεις:

Οι αναμνήσεις του παρελθόντος μπορεί να είναι πολύ δύσκολες. Οι ηλικιωμένοι αισθάνονται ότι δεν είναι όπως ήταν στο παρελθόν και ότι δεν μπορούν να γιορτάσουν όπως παλιά. Καταλαβαίνουν ότι η ζωή τους έχει αλλάξει με πολλούς τρόπους και έτσι αισθάνονται απομονωμένοι και μόνοι.

Κινητικότητα:

Η περιορισμένη κινητικότητα είναι ένα άλλο γεγονός που μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη σε πολλούς ηλικιωμένους. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν μπορούν να μετακινηθούν όπως παλιά. Δεν μπορούν να κάνουν πράγματα που συνήθιζαν να κάνουν όταν ήταν νεότεροι, όπως να βγαίνουν για ψώνια ή να μπορούν να μαγειρέψουν ή να ετοιμάζουν κάποια πράγματα για το αγαπημένα τους πρόσωπα. Μερικές φορές, η επίσκεψη σε ένα μέλος της οικογένειας ή σε έναν στενό φίλο μπορεί επίσης να είναι δύσκολη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί ηλικιωμένοι μπορεί να αισθάνονται σαν να είναι βάρος για τους αγαπημένους τους.

Μοναξιά: 

Οι ηλικιωμένοι μπορεί να αισθάνονται μοναξιά, και αυτό μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη και απομόνωση. Μερικές φορές μπορεί να τους λείπουν τα μέλη της οικογένειας και οι φίλοι τους και πώς συνήθιζαν να γιορτάζουν στο παρελθόν.

Ζωή στο σπίτι:

Η ζωή στο σπίτι θα μπορούσε επίσης να είναι δύσκολη για τους ηλικιωμένους, επειδή πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην ζουν πλέον στο σπίτι τους και επίσης μπορεί να μην ζουν με τα μέλη της οικογένειάς τους. Μερικοί ηλικιωμένοι ζουν επίσης σε γηροκομεία.

Η διαβίωση σε ένα γηροκομείο μπορεί επίσης να μην είναι κάτι που τους κάνει ευτυχισμένους επειδή αισθάνονται μόνοι και δεν αισθάνονται την άνεση και τη ζεστασιά που ένιωθαν όταν ήταν με την οικογένειά τους.

 

Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να βοηθήσουμε τους ηλικιωμένους κατά τη διάρκεια των διακοπών;

1)Εάν έχουμε ένα μέλος της οικογένειας που είναι ηλικιωμένο, μπορούμε να τους συμπεριλάβουμε σε μια εκδήλωση ή έναν προγραμματισμό γευμάτων. Κάνοντας αυτό θα τους βοηθήσει να αισθάνονται χαρά και ευχαρίστηση. Μπορούμε να τους κάνουμε να αισθάνονται ευτυχισμένοι κάνοντας πράγματα που συνήθιζαν να απολαμβάνουν ή προετοιμάζοντας ένα ειδικό γεύμα που τους άρεσε. Πράγματα όπως όλα τα παραπάνω θα τους βοηθήσουν να αισθάνονται πως τους υπολογίζουμε και τους αγαπάμε.

 

2)Κοιτάξτε τις οικογενειακές φωτογραφίες: μπορούμε να απολαύσουμε την ημέρα ανάπαυσης κοιτάζοντας τα προηγούμενα οικογενειακά άλμπουμ φωτογραφιών και εστιάζοντας στα θετικά γεγονότα που έχουν περάσει στη ζωή. Έτσι, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να παραμείνουμε θετικοί και να θυμόμαστε όλα τα χαρούμενα και διασκεδαστικά πράγματα που έλαβαν χώρα στη ζωή τους.

3)Πρέπει να κρατήσουμε τους αγαπημένους μας εμπλεκόμενους σε πολλά πράγματα που κάνουμε εκείνη την ημέρα και να απολαύσουμε τη στιγμή των διακοπών.

Ανεξάρτητα από το τι κάνουμε για να τους βοηθήσουμε να αισθάνονται ευτυχισμένοι και αγαπημένοι, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι κάθε λεπτό που μοιραζόμαστε είναι ένα πολύτιμο δώρο.