Ανδριάνα Σαμαρίδου MSc

Ψυχολόγος – Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια

Το ταξίδι στη ψυχολογία ξεκίνησε στα χρόνια της εφηβείας, όταν παρατήρησα το ενδιαφέρον της διαφορετικότητας των ανθρώπων. Αυτή η παρατήρηση φάνηκε αρκετή για να με οδηγήσει στη περαιτέρω αναζήτηση της ανθρώπινης σκέψης, τη συμπεριφορά καθώς και με όλα τα σχετικά ζητήματα που αφορούν τον άνθρωπο.

Επέλεξα να σπουδάσω την επιστήμη της ψυχολογίας με μεγάλο ενδιαφέρον να γνωρίσω ό,τι περισσότερο μπορούσα για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, τα συναισθήματα, τη συμπεριφορά και τις σχέσεις και αφού πέτυχα τον στόχο μου παρατήρησα ότι όλο και περισσότερα ερωτήματα προκύπταν.

Έτσι, δεν άργησα να βρεθώ στο μεταπτυχιακό της συνθετικής ψυχοθεραπείας με σκοπό να κατανοήσω αυτή την φορά πως ένας άνθρωπος μπορεί να είναι ευτυχισμένος και ψυχικά υγιής. Η θεωρία της ψυχοθεραπείας με έφερε μπροστά σε ένα πλήθος ψυχολογικών θεμάτων και στην πολυπλοκότητα τους. Θέματα που ήταν οικεία σε όλους είτε γιατί έχουμε βρεθεί να τα αντιμετωπίζουμε ή τα έχουμε ακούσει.

Νιώθω τυχερή που οι καθηγητές μου, μου δίδαξαν την γνώση ψυχοθεραπεία μέσα από το πρίσμα της αυθεντικότητας και της αποδοχής τονίζοντας πάντα ότι η ψυχοθεραπεία βασίζεται πάνω σε μία επαγγελματική αλλά ανθρώπινη σχέση. Πράγματι, η πρακτική μου άσκηση σε ιδιωτικά γραφεία και ιδρυματικούς φορείς μου στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα το επιβεβαίωσαν από πολύ νωρίς.

Σταθμός στα πρώτα μου βήματα υπήρξε η διετής εθελοντική εμπειρία σε ιδρυματικούς φορείς με άτομα με νοητικές και σωματικές αναπηρίες και αυτισμό, (Κέντρο Περίθαλψης Παίδων ΚΕΠΕΠ- Άγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης), με χρόνια νοσήματα (Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα – ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) , σύνδρομο down (Σύλλογο Συνδρόμου Down), και με παιδιά προσχολικής ηλικίας στο Χαμόγελο του Παιδιού. Μέσα από την εθελοντική έργασία, τα άτομα που συνάντησα μου μετέδωσαν την τέχνη της ενσυναίσθησης και της ενδότερης ευτυχίας. Έτσι, κατάλαβα ότι η ψυχοθεραπεία αποτελεί κυρίως μία συνεργασία.

Παράλληλα, ασχολήθηκα με την έρευνα των ανθρώπινων σχέσεων διερευνώντας πως οι άνθρωποι ερωτεύονται και δημιουργούν δεσμούς, με την συμβολή του χιούμορ στην ψυχοσωματική υγεία και την εφαρμογή του στη ψυχοθεραπεία και προσφάτως την σεξουαλικότητα.

Σήμερα, ολοκληρώνω την εξειδίκευση μου στις ψυχοσεξουαλικές διαταραχές και εργάζομαι ως ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια. Εφαρμόζω τεχνικές τις συνθετικής ψυχοθεραπείας, σε ατομικές και ομαδικές συνεδρίες με βασικό γνώμονα την ψυχική υγεία και ευεξία. Κάποια από τα καθημερινά θέματα που αντιμετωπίζω καθημερινά είναι το άγχος, οι φοβίες, ο πανικός, η κατάθλιψη, τα θέματα σεξουαλικότητας, τα προβλήματα σχέσεων και την ψυχολογική υποστήριξη ασθενών χρόνιων νοσημάτων.

οι δημοσιευσεις μου

Ρώτησε με !