Ελένη Λέκκα

Ονομάζομαι Ελένη και γεννήθηκα σε ένα μικρό χωριό της Πελοποννήσου. Σε σχετικά μικρή ηλικία, γύρω στα 15 μου χρόνια, άρχισε να μεγαλώνει η περιέργεια μου για την ψυχοσύνθεση του ανθρώπου και πιο συγκεκριμένα για την δική μου. Συχνά έβρισκα τον εαυτό μου να παρατηρώ τις συμπεριφορές και τα λόγια, τόσο τα δικά μου όσο και των ανθρώπων γύρω μου και να προσπαθώ να καταλάβω τι συναίσθημα μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτές τις λέξεις και πράξεις. Από πάντα ένιωθα μεγάλη χαρά και ικανοποίηση όταν έκανα συζητήσεις περί συναισθημάτων, με τους φίλους και τους συγγενείς μου, σε σημείο που το να ακούω αλλά και να νιώθω αυτά που έχουν να μου πουν, είχε γίνει πια δεύτερη φύση μου. Γι’ αυτό λοιπόν όταν ήρθε η ώρα να πάρω μια απόφαση για το επάγγελμα με το οποίο θα ήθελα να ασχοληθώ, ένιωσα πως ο κλάδος της Ψυχολογίας καλεί το όνομα μου!

Επέλεξα να σπουδάσω Ψυχολογία στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο του Πειραιά, από όπου και πήρα το πρώτο μου πτυχίο. Πολλές από τις απορίες και τα ερωτήματα που είχα, όσον αφορά τις συμπεριφορές και τα συναισθήματα των ανθρώπων, απαντήθηκαν με τις γνώσεις που έλαβα αλλά αποφάσισα να εξειδικευτώ παραπάνω, ώστε να μάθω με ποιους τρόπους μπορεί κάποιος άνθρωπος να αποκτήσει ψυχική ισορροπία και ηρεμία. Γι’ αυτό συνέχισα την ακαδημαϊκή μου πορεία με ένα μεταπτυχιακό στην Συνθετική Ψυχοθεραπεία, η οποία καθώς συνδυάζει τρεις προσεγγίσεις, έχει την δυνατότητα να εστιάσει σε διάφορα είδη ψυχολογικών θεμάτων, από κατάθλιψη μέχρι και εθισμό σε επιβλαβείς ουσίες.

Την ίδια στιγμή έκανα την πρακτική μου άσκηση στο Roots Wellness Center, στην Καλλιθέα, όπου και έμαθα από πρώτο χέρι την σημαντικότητα που έχει η ενσυναίσθηση (δηλαδή η συναισθηματική ταύτιση με την ψυχική κατάσταση του ανθρώπου απέναντι μας), η αποδοχή και η άνευ όρων θετική εκτίμηση, στην θεραπεία και τα αποτελέσματα της. Ήρθα σε επαφή με πολλά άτομα και με τα θέματα τους, κάποια πιο απλά, κάποια πιο πολύπλοκα, όλα όμως ισότιμης σημασίας.

Αυτό τον καιρό ακολουθώ ένα πρόγραμμα με θέμα την Παιδοψυχολογία, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, αλλά παράλληλα εμπλουτίζω τις γνώσεις μου και ενημερώνομαι συνεχώς για τις εξελίξεις των υπόλοιπων πτυχών του κλάδου μου. Οι τεχνικές που εφαρμόζω στις συνεδρίες μου είναι από την Συνθετική Ψυχοθεραπεία, ιδιαίτερα της ψυχοδυναμικής προσέγγισης, και έχουν πάντα κύριο στόχο την ψυχική ισορροπία και ευεξία. Στο παρελθόν έχω αναλάβει πλήθος ανθρώπων με διάφορα θέματα, όπως θέματα που έχουν να κάνουν με την σεξουαλικότητα, άγχος, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού και προβλήματα επικοινωνίας και σχέσεων.

Είμαι ισχυρός υποστηρικτής του σκεπτικού πως η ψυχική μας υγεία είναι ισότιμη με την σωματική. Όσο σημαντικό είναι να προσέχουμε και να κρατάμε υγιές το σώμα μας, άλλο τόσο είναι να κρατάμε υγιή τον ψυχικό μας κόσμο. Δεν μπορώ να περιγράψω τα συναισθήματα και το πόσο ευγνώμων νιώθω για την βοήθεια που έχω λάβει σε προσωπικό επίπεδο μέσω της ψυχοθεραπείας, και είναι αυτό που με κάνει να έχω τόση πίστη και αγάπη για αυτό που κάνω.

οι δημοσιευσεις μου

Ρώτησε με !