OUR THREATMENTS

Διαχείριση και Θεραπεία Πένθους

Ο θάνατος κάποιου δικού μας ανθρώπου είναι από πιο τα αγχωτικά γεγονότα στη ζωή μας. Φοβόμαστε την απώλεια της συντροφιάς και τις αλλαγές που φέρνει στη ζωή μας. Το πένθος και τα σύνθετα στάδια της διαδικασίας της θλίψης είναι αναγκαία. Ακόμα κι αν το παρόν είναι γεμάτο πόνο, είναι υγιές και φυσιολογικό κάποιος που πενθεί να βιώνει τόσο έντονα συναισθήματα με συνεχόμενες αλλαγές στη διάθεση του. Είναι οι φυσιολογικές αντιδράσεις στην απώλεια.

Η θεραπεία του πένθους αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη μορφή ψυχοθεραπείας με στόχο να βοηθήσει το άτομο να πενθήσει, αντιμετωπίζοντας την προσωπική απώλεια με έναν υγιή τρόπο. Προσφέρεται ατομικά και ομαδικά υπό την καθοδήγηση επαγγελματιών ψυχοθεραπευτών και συμβούλων ψυχικής υγείας, καθώς και από άτυπες ομάδες υποστήριξης που αφιερώνονται στη βοήθεια των ατόμων που θρηνούν.

Η θεραπεία του πένθους στοχεύει στην συναισθηματική έκφραση της απώλεια (η οποία μπορεί να περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων), την αποδοχή της απώλειας, την προσαρμογή στη ζωή μετά την απώλεια, αλλά και την αντιμετώπιση των προσωπικών/εσωτερικών και κοινωνικών/εξωτερικών αλλαγών μετά την απώλεια. Τυπικά, τα συναισθήματα που βιώνουν τα άτομα κατά την θεραπεία του πένθους περιλαμβάνουν θλίψη, άγχος, θυμό, μοναξιά, ενοχή, ανακούφιση, απομόνωση, σύγχυση, ή μούδιασμα. Αλλαγές στη συμπεριφορά μπορεί επίσης να παρατηρηθούν, όπως είναι η έλλειψη οργάνωσής, το αίσθημα κόπωσης, πιθανά προβλήματα συγκέντρωσης και ύπνου, αλλαγές στην όρεξη, έντονα όνειρα, ή ονειροπόλησή για τον αποθανόντα.

Η θεραπεία του πένθους επίσης στοχεύει στο να βοηθήσει τα άτομα που πενθούν να επεξεργαστούν τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις αναμνήσεις που σχετίζονται με την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Το πένθος μπορεί να έχει σχέση και με άλλες μορφές απώλειας, όπως η απώλεια στόχων, ο χωρισμός ή η απομάκρυνση από μια σχέση.

Η θεραπεία πένθους βοηθά το άτομο να αναγνωρίσει της πτυχές της διαδικασίας της θλίψης και του θρήνου, να αντιμετωπίσει τον πόνο που σχετίζεται με την απώλεια, να διαχειριστεί την ανησυχία γύρω από τις αλλαγές της ζωής που μπορεί να ακολουθήσουν μετά την απώλεια, και στην ανάπτυξη στρατηγικών για την αναζήτηση υποστήριξης και φροντίδας.

Ένα ταξίδι χιλιάδων χιλιομέτρων… αρχίζει με ένα βήμα.

– Λάο Τσε