OUR THERAPIES

Στήριξη άτυπων φροντιστών

Η παροχή φροντίδας και συνεχούς υποστήριξης μπορεί να επιβαρύνει την ψυχική, την συναισθηματική, ακόμη και την σωματική μας υγεία. Εκτός από το γεγονός ότι μπορεί κάποιος να θέλει να παρέχει την φροντίδα και την υποστήριξή του, μπορεί εντούτοις να του προκαλεί, εκτός των άλλων, και συναισθηματικές δυσκολίες.

Κάποιες από τις δυσκολίες και προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει, ενδέχεται να συμπεριλαμβάνουν:

Πολλοί άνθρωποι που έχουν την ευθύνη για την φροντίδα άλλων συχνά αναφέρουν ένα μόνιμο και διαρκές άγχος σχετικά με αυτό που κάνουν, σχετικά με τον άνθρωπο τον οποίο φροντίζουν καθώς και για το μέλλον, και το τι μπορεί αυτό να συμπεριλαμβάνει.

Όταν φροντίζει κανείς έναν άλλον άνθρωπο, είναι πολύ πιθανό να αισθάνεται ανήμπορος, απλώς να «κλείσει το διακόπτη». Το αίσθημα άγχους για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, το οποίο μακροπρόθεσμα μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα και στην σωματική υγεία. Έντονα συναισθήματα άγχους που διαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να κατακλύσουν εκείνον που τα βιώνει.

Οι προκλήσεις με τις οποίες έρχονται συχνά αντιμέτωποι οι «άτυποι» φροντιστές μπορεί να δημιουργήσουν δύσκολα και αρνητικά συναισθήματα τα οποία μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε κατάθλιψη, σε συναισθήματα αδυναμίας στο να αντιδράσουν ή ακόμη και στο να κάνουν αυτόκαταστροφικές σκέψεις.

Τα αρνητικά συναισθήματα μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη μη υγιών τρόπων αντιμετώπισης προκειμένου να διαχειριστεί κανείς αυτά τα δύσκολα συναισθήματα, όπως είναι η χρήση ή κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών, στο να μην τρέφεται αρκετά ή σωστά, ή ακόμη και στο να τρέφεται περισσότερο από το απαραίτητο για είναι υγιής.

Το να διακατέχεται από συναισθήματα θυμού ή εκνευρισμού είναι πολύ σύνηθες και κατανοητό, ειδικά εάν αισθάνεται κανείς ότι έχει θυσιάσει πράγματα από την προσωπική του ζωή προκειμένου να φροντίσει κάποιον άλλον και δεν είχε την δυνατότητα επιλογής σε αυτή την κατάσταση. Είναι πολύ πιθανό, χωρίς να το θέλει, να προβάλει και να εκφράζει αυτά τα συναισθήματα στην οικογένεια και σε φίλους, ή ακόμη και στον άνθρωπο τον οποίο φροντίζει. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα ενοχής. Έτσι λοιπόν δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος από τον οποίο δύσκολα μπορεί να βγει κανείς.
Όταν κάποιος φροντίζει κάποιον που χρειάζεται βοήθεια κατά τη διάρκεια της νύχτας, ή στην περίπτωση που είναι πάρα πολύ στρεσαρισμένος και έχει αγωνία, μπορεί να μην κοιμάται όσο χρειάζεται. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την ψυχική αλλά και την σωματική υγεία.
Όταν κανείς παρέχει φροντίδα σε μια μόνιμη βάση, τις περισσότερες φορές, ποκύπτει η ανάγκη κάλυψης εξόδων για επιπρόσθετη φροντίδα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κάποια επιπρόσθετη οικονομική υποστήριξη, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο στρες. Συχνά, το έντονο στρες σχετικά με τα οικονομικά έξοδα που προκύπτουν μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας.
Είναι πολύ σύνηθες για τους «άτυπους» φροντιστές να έχουν πολύ λιγότερο ή ελάχιστο χρόνο για να φροντίσουν τον εαυτό τους, για να ξεκουραστούν και να αδειάσει το μυαλό τους, να τρώνε υγιεινά, να ασχοληθούν με την σωματική τους άσκηση και ευεξία. Μπορεί να αισθάνονται επίσης ότι η δική τους υγεία δεν θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα και να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα ή ακόμη ότι δεν έχουν το χρόνο να δεχτούν την βοήθεια και την υποστήριξη που χρειάζονται.
Λόγω της έλλειψης χρόνου, μπορεί επίσης να υπάρχει λιγότερος χρόνος για κοινωνικοποίηση, για προσωπικές δραστηριότητες και ενδιαφέροντα. Στην περίπτωση που χρειάστηκε να αφήσει κάποιος την εργασία του, είναι πολύ πιθανό να μη συναντά τους ίδιους ανθρώπους. Μπορεί ακόμη να αισθανθεται ότι η σχέση με τον άνθρωπο που φροντίζει δεν είναι ίδια και να αισθάνεται λιγότερο κοντά του, συναισθηματικά, ότι η δική του ζωή είναι πολύ διαφορετική από των άλλων ανθρώπων, που δεν φροντίζουν κάποιον, με αποτέλεσμα οι άλλοι να μην μπορούν να καταλάβουν πως αισθάνεται ή το τι περνάει. Επίσης, μπορεί να δυσκολεύεται να ζητήσει βοήθεια ή να μοιραστεί το γεγονός ότι φροντίζει κάποιον άλλον.
Η φροντίδα ενός άλλου ανθρώπου σε καθημερινή βάση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά και την αυτοεκτίμηση. Δημιουργείται η αίσθηση ότι όλος ο χρόνος χρειάζεται να αφιερώνεται σε εκείνον που χρήζει φροντίδας και ότι όλη η ζωή εκείνου που φροντίζει περιτριγυρίζεται γύρω από αυτό. Είναι πολύ πιθανό να χάσει κανείς την αυτοεκτίμηση στον εαυτό του και στις ικανότητές του να κάνει οτιδήποτε άλλο εκτός από το να φροντίζει κάποιον άλλον. Ειδικά στην περίπτωση που χρειάστηκε να παραιτηθεί από την εργασία του, μπορεί να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι έχει χάσει ένα σημαντικό κομμάτι του εαυτού του και της ταυτότητάς του.

Δύσκολο ακόμη για πολλούς «άτυπους» φροντιστές είναι το γεγονός ότι δεν μπορούν ποτέ να ξεχάσουν τον ρόλο αυτό, του «άτυπου» φροντιστή. Προκειμένου να καταφέρουν να έχουν κάποιο προσωπικό χρόνο, χρειάζεται προγραμματισμός σχετικά με την αντικατάστασή τους, και σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατό μπορεί να χρειαστεί να ακυρώσουν αυτό που είχανε προγραμματίσει. Αυτό επίσης με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα μοναξιάς, κοινωνικής απομόνωσης καθώς και σε αρνητικά συναισθήματα και κατάθλιψη.

Είναι πολύ σημαντικό να μπορεί κανείς να μιλήσει για το πως αισθάνεται, να μοιραστεί τις σκέψεις και τα συναισθήματά του και να λάβει κάποια υποστήριξη, ειδικά στην περίπτωση που δυσκολεύεται να διαχειριστεί την κατάσταση.

Πληροφορίες, υποστήριξη και συμβουλευτική παρέχονται και στα τρια θεραπευτικά κέντρα μας τηλεφωνικώς και από κοντά, κατόπιν ραντεβού. Οι υπηρεσίες είναι διαθέσιμες τις ώρες γραφείου.

Ένα ταξίδι χιλιάδων χιλιομέτρων… αρχίζει με ένα βήμα.

– Λάο Τσε