OUR THERAPIES

Στήριξη Ασθενών με Χρόνια Νοσήματα

Οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα έχουν να αντιμετωπίσουν διάφορες προκλήσεις στην καθημερινότητά τους: αίσθηση αδυναμίας, πόνος, παρενέργειες τών φαρμάκων, αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. Αλλά και σε ψυχολογικό επίπεδο υπάρχει ανησυχία και φόβος για πιθανή υποτροπή ή γενικότερα το πώς θα εξελιχθεί η ασθένειά τους πέρα από το άγχος νέων διαγνώσεων και θεραπειών.

Η ψυχολογική φροντίδα σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να έρθει μέσα από την ανάπτυξη ικανοτήτων διαχείρισης του άγχους, εκμάθηση θεραπευτικών τεχνικών για την διαχείριση της δυσφορίας που μπορεί να αισθάνονται και η ενίσχυση της προσπάθειας για βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Η ενημέρωση για τα θέματα αυτά μπορεί να αφορά τους ίδιους αλλά και άτομα του κοντινού τους περιβάλλοντος ενώ η υποστήριξη γίνεται είτε ατομικά είτε με συμμετοχή σε θεραπευτικές ομάδες.

Ο ασθενής συνήθως μέσα από τις κατάλληλες παρεμβάσεις να ενισχύσει την εικόνα τού εαυτού στη νέα του κατάσταση, να γνωρίσει καλύτερα τι συμβαίνει μέσα του και να ανακουφιστεί από τα δυσάρεστα συναισθήματα.

Ο θεραπευτής προσπαθεί να κατανοήσει τα προβλήματα και τίς ανησυχίες του ασθενή και στη συνέχεια να αναζητήσουν μαζί κάποιες απαντήσεις και λύσεις.

Η θεραπεία μπορεί να λάβει και ψυχοεκπαιδευτικό χαρακτήρα όπως π.χ. η ενημέρωση του ασθενή πώς η άρνηση της κατάστασης είναι το πρώτο από τα πέντε στάδια πού περνάει κάποιος που αντιμετωπίζει απώλεια, η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η απώλεια της υγείας τους και ότι τα επόμενα τέσσερα αφορούν το θυμό, την διαπραγμάτευση, την κατάθλιψη και τελικά την αποδοχή της νέας κατάστασης. Ο ασθενής δεν σημαίνει απαραίτητα πώς θα περάσει από όλα τα στάδια ή με τη συγκεκριμένη σειρά που αναφέρθηκαν και τα οποία στάδια αφορούν μια φυσιολογική αντίδραση τού ατόμου, στο βαθμό πού δεν παραμένει σε αυτά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ένα ταξίδι χιλιάδων χιλιομέτρων… αρχίζει με ένα βήμα.

– Λάο Τσε