OUR THERAPIES

Άγχος – Φοβίες – Κρίσεις Πανικού

Το άγχος είναι ένα συναίσθημα που χαρακτηρίζεται από αίσθηση έντασης, ανησυχητικές σκέψεις και βιολογικές αλλαγές όπως η αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Τα άτομα με διαταραχές άγχους έχουν συνήθως επαναλαμβανόμενες ενοχλητικές σκέψεις ή ανησυχίες. Η υπερβολική ανησυχία τους ωθεί στο να αποφεύγουν καταστάσεις ή υποχρεώσεις της καθημερινότητάς τους. Μπορεί επίσης να εμφανίσουν σωματικά συμπτώματα όπως εφίδρωση, τρόμο, ζάλη ή γρήγορο καρδιακό παλμό.

Το άγχος είναι μέρος της φυσικής αντίδρασης του σώματος στο στρες, οπότε κάποιες φορές μπορεί να είναι χρήσιμο, βάζοντάς μας σε επιφυλακή και έτοιμους για δράση. Οι αγχώδεις διαταραχές και η φυσιολογική ανησυχία είναι επομένως δυο διαφορετικά πράγματα. Το πρόβλημα εντοπίζεται όταν συναισθήματα φόβου ή νευρικότητας ξεπερνούν κάποιο όριο, με συνέπεια να δυσκολευόμαστε να τα ελέγξουμε.

Πιθανά αίτια μπορεί να είναι:

  • Παράγοντες του περιβάλλοντος, όπως δυσκολίες στην εργασία, προβλήματα σχέσεων ή οικογενειακά ζητήματα
  • Γενετική παράγοντες, καθώς οι άνθρωποι που έχουν μέλη της οικογένειας με διαταραχή άγχους έχουν περισσότερες πιθανότητες να την βιώσουν και οι ίδιοι
  • Κατάχρηση ουσιών ή πρόσφατη διακοπή τους.

Η θεραπεία τού άγχους μπορεί να περιλαμβάνει αρχικά την αναγνώριση των σκέψεων και των συναισθημάτων που προκαλούν τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις καθώς και τη σχέση μεταξύ σκέψεων και συμπεριφορών. Το επόμενο βήμα είναι η κατάλληλη εκμάθηση τεχνικών ώστε να μπορεί κάποιος να αντιμετωπίσει τα αρνητικά συναισθήματα.

Για παράδειγμα η , συστηματική και με ασφαλή τρόπο, έκθεση στα ερεθίσματα πού προκαλούν φόβο ή στρες με αποτέλεσμα την σταδιακή μείωση του άγχους.

Η αλλαγή δυσλειτουργικών γνωσιακών πεποιθήσεων είναι άλλη μια μέθοδος, όπως και η εκπαίδευση στο να μαθαίνει κανείς να εστιάζει στο πώς οι σκέψεις και τα συναισθήματα ξεδιπλώνονται περισσότερο στη στιγμή, στο εδώ και τώρα (το λεγόμενο mindfulness) παρά να ανησυχεί και να στεναχωριέται διαρκώς για το παρελθόν η το μέλλον.

Ένα ταξίδι χιλιάδων χιλιομέτρων… αρχίζει με ένα βήμα.

– Λάο Τσε