Let’s Cancel Cancer & Say Υes to Life!

(ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ)

 

Πόσες φορές έχεις βρεθεί κοντά στο άκουσμα μιας είδησης για κάποιον γνωστό ή άγνωστο ότι διαγνώσθηκε με καρκίνο, και εκεί σκέφτεσαι «πρέπει να είναι δύσκολο» αλλά την ίδια ώρα απεύχεσαι να συμβεί σε σένα και λες «δεν θα μου συμβεί ποτέ», σαν να είναι ένα κακό όνειρο που τυχαίνει να συμβαίνει σε άλλους. Αυτή η στάση ότι δεν θα συμβεί σε μένα μας κρατάει μακριά από την πρόληψη. Η πρόληψη είναι σημαντικός, αν όχι και ο σημαντικότερος, παράγοντας που βοηθάει στην ομαλή έκβαση μίας τέτοιας κλινικής κατάστασης, καθώς μπορεί να προλάβεις και να ιάσεις. Βέβαια, η πρόληψη περιλαμβάνει τον τακτικό έλεγχο αλλά και την διατήρηση μίας υγειούς σωματικής και ψυχικής κατάστασης. Αυτό είναι το πρώτο βήμα.

Αλλά αν τελικά συμβεί καταλαβαίνεις ότι τελικά έρχεσαι αντιμέτωπος με μία δύσκολη κατάσταση. Εκείνη τη στιγμή ξεκινάει ένα κεφάλαιο που περιέχει θυμό, άρνηση, ένα «γιατί σε μένα», θλίψη, και πολλά συναισθήματα δύσκολα να γραφτούν με κάποιες λέξεις. Έχεις να παλέψεις με μία σωματική κατάσταση που συνοδεύεται και από μια ψυχική πάλη, πιο δύσκολη. Εκτός από το ίδιο το άτομο, οι συγγενείς και τα κοντινά πρόσωπα αυτού που νοσεί θα βρεθούν σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση.

Όμως κανείς δεν το βιώνει το ίδιο, η εμπειρία του καθενός είναι ξεχωριστή. Μπορεί να εξαρτάται από το περιβάλλον, το στάδιο του καρκίνου, το υποστηρικτικό δίκτυο του καθενός, τον ογκολόγο, το σημείο εμφάνισης, την ιδιοσυγκρασία του κάθε ατόμου. Επίσης, δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος για να νιώσεις αυτή την ασθένεια. Κάθε μέρα ποικίλλει, είναι διαφορετική για το πως νιώθει κάποιος σωματικά και συναισθηματικά, τη μία μέρα μπορεί να πονάει, την άλλη να νιώθει καλά, τη μία στιγμή να θέλει να μιλήσει και την άλλη να χαμογελάει. Η αντιμετώπιση του καρκίνου ξεκινά από την ιατρική αντιμετώπιση αλλά και από την ψυχολογική σκοπιά του καθενός. H κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές είναι οι πιο συνηθισμένες συναισθηματικές καταστάσεις που μπορεί να βιώσουν οι καρκινοπαθείς. Για αυτό και έχει φανεί ότι τα άτομα που συμμετέχουν είτε σε ομάδα υποστήριξης με ψυχολόγο είτε σε ατομικές συνεδρίες καταφέρνουν να διαχειριστούν καλύτερα τα συναισθήματα τους και το άγχος τους αλλά έχουν και καλύτερη πρόγνωση της κατάστασης τους (APA, 2014). Φυσικά το να μιλήσεις, να βρεις κάποιον που έχει καρκίνο και να μοιραστείς τα συναισθήματα σου και την εμπειρία σας, το να σχεδιάζεις για το μέλλον και να συνεχίσεις να κάνεις τα πράγματα που έκανες ίσως βοηθήσουν στο να διαχειριστείς λίγο καλύτερα αυτά που βιώνεις. Το να αφήσεις τα άγχος να σε κυριεύσει μπορεί να επιδεινώσει την σωματική σου κατάσταση, καθώς σώμα και ψυχή είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί και ότι οι συγγενείς του καρκινοπαθούς βιώνουν συναισθηματικά τη θλίψη που προέρχεται από τη συνειδητοποίηση ότι ο δικός μας άνθρωπος νοσεί, σκέψεις ότι μπορεί να τον χάσω αλλά και την εικόνα αυτού και πως θα μπορούσαν να τον στηρίξουν.

Αν λοιπόν, θέλεις να υποστηρίξεις έναν άνθρωπο σου με καρκίνο, πρώτα προσπάθησε να επεξεργαστείς τα δικά σου συναισθήματα, μάθε για τη διάγνωση και προσπάθησε να δεις μέσα από τα μάτια αυτού για να καταλάβεις πως νιώθει. Ζήτα την άδεια του για να πας κοντά, μην του φέρεσαι με ξεχωριστό τρόπο, δώσε του χώρο να μιλήσει, επέτρεψε του να νιώσει τη θλίψη που μπορεί να προκύψει. Χρησιμοποίησε μία τέτοια φράση: «Αν νιώθεις ότι θες να μιλήσεις είμαι εδώ για να σε ακούσω» και όχι «Είμαι σίγουρος/η ότι όλα θα πάνε καλά»

Τέλος, οι άνθρωποι που επιβιώνουν έπειτα από το καρκίνο σήμερα έχουν αυξηθεί κατά πολύ, στην Αμερική για παράδειγμα σήμερα επιβιώνουν 16,9 δισεκατομμύρια σε σχέση με τα 3 δισεκατομμύρια του παρελθόντος. Αυτό οφείλεται στην έγκαιρη πρόληψη μέσω εξετάσεων αλλά και στις νέες μεθόδους θεραπείας (cancer.net, 2019). Τα άτομα αυτά ονομάζονται κάποιες φορές «Επιζώντες», δεν αρέσει σε όλους αυτή η λέξη αλλά η ζωή μετά τον καρκίνο αλλάζει, καθώς εκτιμούν περισσότερο τη ζωή, προσέχουν περισσότερο την υγεία τους ή και ανησυχούν περισσότερο για αυτή. Οι επιζώντες είναι πολλοί και μπορείς και εσύ να είσαι ένας από αυτούς, καθώς σήμερα έχεις πολλά εργαλεία στα χέρια σου για να παλέψεις το καρκίνο. Μπορείς να τον προλάβεις, να τον ακυρώσεις, να τον νικήσεις!

 

American Psychological Association, 2014

www.cancer.net (2019)