Άγχος

Το άγχος αποτελεί ένα συναίσθημα το οποίο συνοδεύεται από ανησυχητικές ή μη ρεαλιστικές σκέψεις, σωματική ένταση και βιολογικές αλλαγές που επηρεάζουν την ομοιόσταση στο σώμα.

Το άγχος διαφέρει από το στρες και την αναμενόμενη ανησυχία ή αγωνία για τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας. Το πρόβλημα εντοπίζεται όταν συναισθήματα φόβου ή νευρικότητας ξεπερνούν τα φυσιολογικά και υγιή όρια, με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να τα ελέγξουμε.

Η θεραπεία για την αντιμετώπιση του άγχους περιλαμβάνει αρχικά την αναγνώριση των σκέψεων και των συναισθημάτων που προκαλούν τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις καθώς και τη σχέση μεταξύ των σκέψεων και των συμπεριφορών που υιοθετούνται για την διαχείριση τους. Το επόμενο βήμα είναι η εκμάθηση κατάλληλων και υγιών τρόπων αντιμετώπισης των αρνητικών συναισθημάτων και των δυσλειτουργικών ή μη ρεαλιστικών σκέψεων.

Για την διαχείριση του στρες και του άγχους συνδυάζουμε παραδοσιακές τεχνικές ψυχοθεραπείας με τεχνικές προοδευτικής μυικής χαλάρωσης (Progressive Muscle Relaxation), τεχνικές βαθιάς αναπνοής, οραματισμό, διαλογισμό και τεχνικές Mindfulness, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην ενεργοποιήση της απαραίτητης χαλάρωσης ώστε να έρθει το σώμα σε μια κατάσταση ομοιόστασης.