Κραυγή Βοήθειας

Υπάρχει μια αφρικάνικη φυλή (γνωστή ως Bemba ή BaBemba), η οποία έχει ένα πολύ ενδιαφέρον έθιμο. Όταν κάποιος από την φυλή κάνει κάτι άσχημο, μαζεύονται όλοι στο κέντρο του xωριού, τον περικυκλώνουν και για δύο μέρες θυμούνται όλα τα καλά που έχει κάνει και τον ευχαριστούν γι’ αυτά. Οι άνθρωποι αυτής της φυλής πιστεύουν ότι όλοι ερχόμαστε στον κόσμο αυτό καλοί, ότι όλοι θέλουμε αγάπη, ευτυχία, ειρήνη και ασφάλεια, αλλά μερικές φορές στην επιδίωξη αυτών των αξιών κάνουμε λάθη. Η φυλή αυτή βλέπει τα λάθη των ανθρώπων σαν μια «κραυγή για βοήθεια» και για το λόγο αυτό ενώνουν τις προσπάθειες τους για να βοηθήσουν τον συνανθρωπό τους να ανακτήσει την αληθινή του φύση και να του υπενθυμίσουν ποιος είναι πραγματικά.

Πιστεύουν πως ο «κακός» ή προβληματικός χαρακτήρας ενός ανθρώπου δεν είναι εγγενής, αλλά επίκτητος και μπορεί να τον βελτιώσει στο πλαίσιο της κοινωνικής ομάδας στην οποία ανήκει.

Αντίστοιχα, ένας από τους στόχους της ομαδικής ψυχοθεραπείας (Group Therapy), είναι να αναγνωρίσουμε τις δυσκολίες μας και την προβληματική μας συμπεριφορά, και μέσα από την ομαδική συζήτηση να καταλάβουμε πως μπορούμε να τα διορθώσουμε, να βελτιωθούμε και να αναδείξουμε τα θετικά μας στοιχεία. Μέσα από την ομάδα καταφέρνουμε να γίνουμε πιο ενεργοί και λειτουργικοί σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο.