Συναισθηματική Σχετικότητα

Ο Joseph Albers, γνωστός ζωγράφος του κινήματος Bauhaus και θεωρητικός της τέχνης, παρατήρησε πως αντιλαμβανόμαστε τα χρώματα ανάλογα με το περιβάλλον γύρω μας.

Συγκεκριμένα, σε διάφορες μελέτες που ονόμασε Ασκήσεις Χρώματος, ο Albers πήρε χαρτιά βασικών χρωμάτων, τα έκοψε σε σχήματα και τα τοποθέτησε δίπλα και πάνω από άλλα χρώματα. Αυτό που προέκυψε από την ίδια χρωματική λωρίδα τοποθετημένη δίπλα ή πάνω από δύο άλλα χρώματα, ήταν ότι το «ίδιο χρώμα» εμφανίστηκε με δύο διαφορετικές αποχρώσεις. Ο Albers αναφέρεται σε αυτό το φαινόμενο ως Χρωματική Σχετικότητα.

Αυτές οι ασκήσεις, σύμφωνα με τον Albers, αποδεικνύουν πως, παρόλο που τα χρώματα είναι απόλυτα, αλληλοεπιδρούν με άλλα χρώματα, με αποτέλεσμα να τα αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά.

Με παρόμοιο τρόπο, σύμφωνα με τη θεωρία της Συναισθηματικής Σχετικότητας οι εμπειρίες μας είναι ‘‘σχετικές’’. Δηλαδή, δύο άνθρωποι παρότι μπορεί να βιώσουν την ίδια εμπειρία, μπορεί σχεδόν ποτέ να μην έχουν την ίδια συναισθηματική ανταπόκριση-εμπειρία, διότι η αντίδραση του κάθε ατόμου βασίζεται σε προηγούμενες εμπειρίες του και στον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεται τα γεγονότα. Η διερεύνηση και κατανόηση προηγούμενων συναισθηματικών εμπειριών είναι πολύ σημαντική στην ψυχοθεραπεία.

Στο Roots Wellness Center πιστεύουμε ότι πρωταρχικό ρόλο παίζει η ατομική εμπειρία του κάθε ατόμου με αποτέλεσμα να προσαρμόζουμε τις θεραπευτικές μας παρεμβάσεις, στις ατομικές ανάγκες του κάθε θεραπευόμενου.