Τι είναι η ολιστική θεραπεία mind body medicine;

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΉ ΙΑΤΡΙΚΉ

Στο παρακάτω κείμενο θα μιλήσουμε για την ιατρική του μυαλού και του σώματος ή για την ευρέως γνωστή ως συμπεριφορική ιατρική και πιο συγκεκριμένα τα δύο κύρια μέρη του κειμένου σχετίζονται για το τι είναι η ιατρική αυτή αλλά και το πώς εφαρμόζεται.

Αρχικά , με τον όρο συμπεριφορική ιατρική εννοούμε τον κλάδο της ιατρικής που ασχολείται με τους τρόπους με τους οποίους το μυαλό και τα συναισθήματα επηρεάζουν το σώμα και την υγεία του ανθρώπου. Από τα παλιά τα χρόνια υπήρχαν οι απόψεις ότι η υγεία του ανθρώπου εξαρτάται από την ισορροπία του σώματος και του νου και παρόλο που η σύγχρονη επιστήμη εξελίχθηκε ο νους και τα συναισθήματα παραμελήθηκαν αφού οι ερευνητές δυσκολεύτηκαν να μετρήσουν και να ποσοτικοποιήσουν τις ψυχικές καταστάσεις με τις επιστημονικές μεθόδους.

Ο διάσημος γιατρός Andrew Weil αφού τελείωσε τις σπουδές του στην βοτανική του Χάρβαρντ υπέβαλε αίτηση για την ιατρική στο ίδιο πανεπιστήμιο αποφοιτώντας και προσεγγίζοντας μια εναλλακτική ιατρική αναμιγνύοντας την παραδοσιακή ιατρική με φυτοθεραπεία , βελονισμό ,ομοιοπαθητική και άλλες εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιους ερευνητές ορισμένες καταστάσεις και ασθένειες δεν έχουν φυσική εξήγηση και γι’ αυτό τον λόγο χαρακτηρίστηκαν ως ψυχοσωματικές ασθένειες αφού προκαλούνται από το μυαλό ή την ψυχή.

Καθώς λοιπόν θεωρούν ότι κάποιες προσωπικότητες ατόμων είναι ευαίσθητοι σε συγκεκριμένες καταστάσεις έχουν αρχίσει να αποκαλύπτουν τους περίπλοκους τρόπους με τους οποίους αλληλοεπιδρούν το σώμα και το μυαλό αφού έχει αποδειχθεί ότι αυτά τα δύο είναι στενά συνδεδεμένα. Ακόμα , εφόσον ανακάλυψαν ότι το άγχος έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στον οργανισμό ενός ατόμου άρχισαν να θεωρούν ότι ο διαλογισμός ή κάποιες ασκήσεις χαλάρωσης μπορεί να βοηθήσουν τον νου και το σώμα από κάποιες σοβαρές ασθένειες όπως είναι ο καρκίνος η ο διαβήτης. Οι θεραπείες του μυαλού και του σώματος έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν την ποιότητα ζωής ,μειώνουν τον πόνο ,βελτιώνουν τα συμπτώματα για άτομα με χρόνιες ασθένειες και βοηθούν στον έλεγχο των ασθενειών που σχετίζονται με το άγχος. Μειώνοντας το άγχος λοιπόν αποτρέπονται ασθένειες και αποφεύγονται οι κίνδυνοι αφού οι παρενέργειες είναι λίγες.

Οι ευρέως γνωστές και χρησιμοποιούμενες τεχνικές που βασίζονται στις διασυνδέσεις μεταξύ του μυαλού και του σώματος είναι ο διαλογισμός, η εκπαίδευση προσοχής, η βιοανάδραση , η αναπνοή , η ύπνωση ,οι ψυχικές εικόνες και οι θεραπείες κίνησης.
Αρχικά , ο διαλογισμός παρότι έχει πολλές μορφές έχει σαν στόχο την ηρεμία και την εστίαση του νου μακριά από σκέψεις και ανησυχίες επιβλαβείς για τον οργανισμό. Ο διαλογισμός πρέπει να γίνεται σε ένα ήρεμο περιβάλλον 2 φορές την ημέρα για 20 λεπτά έχοντας συγκεκριμένη θέση την σπονδυλική στήλη όσο το δυνατόν πιο ίσια χωρίς τέντωμα με βαθιά ήρεμη και αργή αναπνοή.

Στην συνέχεια η εκπαίδευση προσοχής χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του πόνου και των ασθενειών. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μαζί με την εκπαίδευση προσοχής σημαντική είναι η εκπαίδευση ευαισθητοποίησης όπου αυτές οι δυο είναι συνδεδεμένες καθώς ένα άτομο με προσοχή και ευαισθητοποίηση αποκτά κρίση με σκοπό να διαχειρίζεται οδυνηρές καταστάσεις μειώνοντας τα επίπεδα του άγχους και τις κακές συνήθειες της υγείας.
Ακολούθως , η βιοανάδραση χρησιμοποιείται για την θεραπεία της υπέρτασης των πονοκεφάλων χρησιμοποιώντας ειδικά όργανα που μετρούν και εμφανίζουν καρδιακό ρυθμό , εφίδρωση , ένταση μυών , δραστηριότητα εγκεφαλικού κύματος , θερμοκρασία σώματος και άλλους δείκτες στρες. Παράλληλα , βοηθάει τους ανθρώπους να μάθουν πως να ξεκινούν την απόκριση χαλάρωσης γρήγορα και αποτελεσματικά.
Η θεραπεία της αναπνοής παίζει σημαντικό ρόλο στο σώμα και στο μυαλό καθώς έχει αποδειχθεί ότι η αργή και βαθιά αναπνοή μειώνει το άγχος και προωθεί την απόκριση της χαλάρωσης. Η αναπνοή πολλές φορές χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τον διαλογισμό και άλλες τεχνικές του μυαλού και του σώματος. Η επόμενη θεραπεία , η ύπνωση είναι μια εστιασμένη προσοχή που φέρνει μια κατάσταση έκστασης που βρίσκεται κάποιος μεταξύ ύπνου και ξύπνιου. Χρησιμοποιείται για την μείωση του άγχους αλλά και για να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τις κακές συνήθειες υγείας και τους εθισμούς στην νικοτίνη , το αλκοόλ και τα ναρκωτικά.

Επίσης , οι ψυχικές εικόνες αποτελούν σημαντική θεραπεία καθώς χρησιμοποιούν την φαντασία για να διεγείρουν τις θεραπευτικές αποκρίσεις στο σώμα και να γεμίσουν εμπιστοσύνη τα άτομα σχετικά με το πρόβλημα υγείας τους μειώνοντας το άγχος και προάγοντας την θεραπεία. Τέλος , οι θεραπευτικές κινήσεις όπως η χορευτική θεραπεία περιλαμβάνει υψηλά επίπεδα ψυχικής συγκέντρωσης και ευαισθητοποίησης του σώματος ενώ οι κινητικές θεραπείες βελτιώνουν την σωματική δύναμη και την ψυχική υγεία ταυτόχρονα. Όλες αυτές οι πρακτικές λοιπόν θεωρούνται ασφαλείς και έχουν λίγες παρενέργειες και γι’ αυτό τον τρόπο δεν πρέπει να βασίζονται μόνο όταν απαιτείται ιατρική περίθαλψη ιδίως σε σοβαρές ασθένειες όπως καρδιακές παθήσεις.
Συμπερασματικά , παρότι η συμπεριφορική ιατρική αποτέλεσε αντικείμενο έντονης έρευνας έπειτα από την αυξανόμενη αποδοχή τους από την ιατρική έρευνες έχουν δείξει ότι ασθενείς με καρκίνο και καρδιακές παθήσεις που χρησιμοποίησαν θεραπείες του νου και του σώματος είχαν περισσότερα ποσοστά επιβίωσης από εκείνους που δεν χρησιμοποίησαν.