1 ημέρα για την Παγκόσμια ημέρα Ψυχικής Υγείας

1 βήμα για καλύτερη Ψυχική Υγεία

Ανθεκτικότητα 

Η ζωή μας είναι ένα καθημερινό ταξίδι, θα υπάρχουν καλές στιγμές αλλά και κακές. Σε οποιοδήποτε ταξίδι ή οποιονδήποτε στόχο θα υπάρξουν αποτυχίες, οι άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν αντιξοότητες, τραύματα, τραγωδίες, απειλές, θα αντιμετωπίσουν διαφορετικούς παράγοντες άγχους της ζωής, όπως προβλήματα σχέσεων, οικογενειακά προβλήματα, προβλήματα υγείας, προβλήματα στο χώρο εργασίας τους, οικονομικά προβλήματα και πολλά περισσότερα.

Αν θέλαμε να ορίσουμε την Ανθεκτικότητα θα λέγαμε ότι είναι η ικανότητα ανάκαμψης από δύσκολες καταστάσεις και γεγονότα της ζωής. Είναι στην πραγματικότητα η διαδικασία να μπορείς να προσαρμόζεσαι καλά σε καταστάσεις που τα πράγματα δεν πήγαν όπως είχαν προγραμματιστεί. Η Ανθεκτικότητα είναι μια ιδιότητα που όλοι οι άνθρωποι έχουν σε κάποιο βαθμό, αλλά μερικοί άνθρωποι μπορούν να την αξιοποιήσουν πιο εύκολα από άλλους.

 

Υπάρχουν πολλές πτυχές στη ζωή με τις οποίες μπορείτε να ελέγξετε αυτή την κατάσταση και να αναπτυχθείτε. Η ανθεκτικότητα όχι μόνο σας βοηθά να ξεπεράσετε δύσκολες καταστάσεις στη ζωή σας, αλλά σας βοηθά επίσης να βελτιώσετε τη ζωή σας στην πορεία. Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να έχει κανείς κατά νου είναι ότι λέγοντας ότι είναι ανθεκτικό αυτό δεν σημαίνει ότι το άτομο δεν βιώνει άγχος και συναισθηματική αναταραχή.

Μερικοί άνθρωποι συγκρίνουν την Ανθεκτικότητα με την ψυχική αντοχή. Η επίδειξη ανθεκτικότητας περιλαμβάνει σκληρή δουλειά μέσω συναισθηματικού πόνου. Το ερώτημα είναι: ” πώς μπορεί κάποιος να γίνει ανθεκτικός;”.

Ας δούμε σε μερικά βήματα πώς θα μπορούσε κάποιος να δημιουργήσει Ανθεκτικότητα. Για να δημιουργήσει κανείς Ανθεκτικότητα, πρέπει να εξασκηθεί σε στρατηγικές αντιμετώπισης και να εξαλείψει την αρνητική σκέψη.

 

Αντιμετώπιση εστιασμένων στο συναίσθημα: Εάν βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση και δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτήν τη συγκεκριμένη κατάσταση, πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε την τρέχουσα στιγμή. Πρέπει να στραφούμε σε πιο θετικές σκέψεις παρά σε αρνητικές. Αυτή η στρατηγική είναι πιο αποτελεσματική όταν αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση που δεν μπορούμε να αλλάξουμε.

 

Αποδοχή: Πρέπει να αποδεχτούμε ότι αυτό που ήρθε στη ζωή μας ήρθε για κάποιο λόγο και πρέπει να αναγνωρίσουμε την ικανότητα  μας να το αλλάξουμε. Μια κατάσταση είναι πώς είναι. Θα πρέπει να αρχίσουμε να δουλεύουμε με πιο δημιουργικές λύσεις για το πώς να το ξεπεράσουμε και να το κάνουμε καλύτερο.

 

Χιούμορ: Το γέλιο και το χιούμορ μπορούν πραγματικά να βελτιώσουν την ανοσολογική κατάσταση μας, να αυξήσουν την αντιληπτική ευελιξία και να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις του στρες. Μπορεί να ανεβάσουν τη διάθεσή μας. Να είστε με ανθρώπους που μπορούν να είναι θετικοί και υποστηρικτικοί.

 

Θετική αναδιαμόρφωση: Προσπαθήστε να αναδιαμορφώσετε την κατάσταση σε μια πιθανή εμπειρία ανάπτυξης. Επικεντρωθείτε σε θετικούς τρόπους για να αλλάξετε τον αρνητικό τρόπο σκέψης.

 

Πρόβλημα με επίκεντρο την αντιμετώπιση: Οι στρατηγικές αντιμετώπισης προβλημάτων περιλαμβάνουν άμεση δράση για την αλλαγή της κατάστασης ή την πηγή άγχους.

 

Ενεργός Αντιμετώπιση: Θα πρέπει κανείς να αναπτύξει ένα καλό σχέδιο και να αρχίσει να θέτει στόχους. Μόλις έχετε θέσει τους στόχους σας, ξεκινάτε ήδη το ταξίδι σας προς την επιτυχία. Ο δρόμος μπορεί να μην είναι εύκολος, αλλά έχουμε ένα σχέδιο και πρέπει να τηρήσουμε το σχέδιο για να έχουμε ένα επιτυχές αποτέλεσμα.

 

Το να είστε ανθεκτικοί δεν σημαίνει ότι είσαι απρόσβλητος από το άγχος και τις δύσκολες καταστάσεις. Σημαίνει ότι ξέρετε πώς να είστε σκληροί απέναντί τους. Κάποιος πρέπει να πιστεύει στον εαυτό του, να είναι δυνατός και να έχει κατά νου ότι εξωτερικοί παράγοντες δεν πρέπει να καθορίζουν τη ζωή μας. Αναλαμβάνουμε δράση για το πώς ζούμε τη ζωή μας. Πρέπει να παραμείνουμε δυνατοί και να πιστεύουμε στον εαυτό μας και στις ικανότητές μας.