Η  τελειότητα των Χριστουγέννων

Παρόλου που για πολλούς τα Χριστούγεννα είναι περίοδος χαράς και διασκέδασης, πολλές φορές καταλήγει να είναι μία εξαιρετικά αγχώδης περίοδος.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Τα Χριστούγεννα έχουν αποτυπωθεί ως μία από τις μεγαλύτερες γιορτές του χρόνου με ανθρώπους να απολαμβάνουν τις οικογένειες τους, να ανταλλάσσουν δώρα και να διασκεδάζουν ευτυχισμένοι.

Όλοι μας όμως σίγουρα θα έχουμε σκεφτεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα ότι ‘φέτος δεν είμαι σε αυτή την διάθεση’. Αυτές οι προσδοκίες των Χριστουγέννων πολλές φορές μας οδηγούν είτε στο να αγχωνόμαστε για κάποιες καταστάσεις που ξέρουμε ότι θα ζήσουμε, όπως το οικογενειακό τραπέζι ή κάποια επίσκεψη, ή να τρέχουμε πανικόβλητοι να προλάβουμε όλες τις προετοιμασίες και να τα ετοιμάσουμε όλα τέλεια.

Το αποτέλεσμα που ζούμε συνήθως είναι να περνάμε εν τέλει μία κουραστική περίοδο γεμάτη άγχος και πολλή κούραση χωρίς να έχουμε ευχαριστηθεί αυτές τις ημέρες ή τους ανθρώπους μας.

Τι μπορώ να κάνω;

  1. Μπορώ να επιλέξω πως θέλω να περάσω τα Χριστούγεννα: οι Χριστουγεννιάτικες προσδοκίες δεν είναι απαραίτητο να μου ταιριάζουν. Μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι και να χαρούμε τους ανθρώπους μας κάθε μέρα του χρόνου. Έτσι, μπορώ να επιλέξω να περάσω την περίοδο των Χριστουγέννων και με έναν διαφορετικό τρόπο φέτος χωρίς τύψεις και ενοχές.
  2. Ορίζω ρεαλιστικές προσδοκίες: Εκτός από τις προσδοκίες ευτυχίας, τα Χριστούγεννα φέρνουν και πιο προσωπικές, όπως το να προλάβω να έχω το τέλειο σώμα μέχρι τότε, τα τέλεια ρούχα, να κάνω το τέλειο τραπέζι κλπ.

Αλήθεια, τι θα γίνει αν όλα αυτά δεν είναι τέλεια;

Ας σκεφτούμε λίγο παραπάνω αν αξίζει να κουραστούμε και να αγχωθούμε τόσο ώστε να τα κάνουμε όλα τέλεια και αν τελικά θα γίνουν…

  1. Αποφεύγω την μοναξιά: όλες αυτές οι προσδοκίες δεν είναι απίθανο να μας βυθίσουν στο αίσθημα της μοναξιάς. Μπορούμε να μείνουμε ενεργοί σε αυτό κανονίζοντας εξόδους, συναντήσεις ή οτιδήποτε μας ευχαριστεί.
  2. Αφιερώνω χρόνο στον εαυτό μου: πολλές φορές ξεχνάμε να ασχοληθούμε με την δική μας ξεκούραση και θυσιαζόμαστε στον βωμό της προετοιμασίας των Χριστουγέννων. Οι ρυθμοί της καθημερινότητας τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Επομένως, κάποιες μέρες ξεκούρασης μπορεί να είναι και η καλύτερη διασκέδαση!
  3. Απομυθοποιώ τα Χριστούγεννα: Όλες οι παραπάνω προσδοκίες συνοδεύονται και από εμπορικές ανάγκες των αγορών. Στην πραγματικότητα, έχουμε όλοι το δικαίωμα να επιλέξουμε πως θέλουμε να περάσουμε αυτές τις ημέρες και μπορεί να μην συναντούν καθόλου αυτές τις προσδοκίες. Μπορούμε να φτιάξουμε τα δικά μας Χριστούγεννα με ρεαλιστικές προσδοκίες και να μην αγχωνόμαστε επειδή ΠΡΕΠΕΙ να είναι όλα τέλεια. Ας εστιάσουμε στο να περάσουμε πραγματικά καλά!